OPM

Onko sää aina huono metsurille?

Sää ja luonnonolosuhteet ovat aina huonot, tai siltä se välistä tuntuu.

KESÄ

Jos kesällä on lämmintä yli 20 astetta niin on liian kuuma. Ei jaksa raivata, juotavaa kuluu, hiki valuu pitkin naamaa ja vaatteet haisee hieltä. Jos ei ole liian lämmin niin sitten voi  sataa ja kastuu. Märät vaatteet eivät ole mukavat päällä. Ja jos laittaa liian tiiviin sadeasun niin sitten hikoilee ja kastuu hiestä altapäin. Ja kuitenkin se vesi valuu hihoista sisään. Ja ne ampiaiset. Ne eivät  sahan savua pakene, kyllä se on metsuri se joka karkuun juoksee ja lujaa kun maa-ampiaispesä pöllähtää jalkojen alla lentoon.

SYKSY

Ja vettä sataa.... ei hyvä... Ja satunnaiset räntäsateet ja ensimmäiset lumet.. ei hyvä...

TALVI

Se valkoinen ikävä aine on nimeltään lumi. Raivaus on hankalaa jos puissa on lunta. Lunta tulee niskaan ja sahan päälle. Raivaus niinsanotusti "tökkii" kun vaatteet kastuu  ja raivaussaha temppuilee. Raivaussahat eivät tunnetusti ole mitään toimintavarmempia talviolosúhteissa. Välillä on vaijeri jäässä ja välillä koko saha hyytyy... ja se pulverilumi mikä putoaa jokaisesta raivatusta puusta kypärän päälle ja vaatteiden päälle. Ei hyvä....

Jokainen ammattimetsuri tietää sen ikävän tunteen kun tekee "väkisin" hakkuualan raivausta lumiseen aikaan pakkassäässä työmaalla joka tulee yllättäen (moto on jo metsässä, isännän piti itse raivata mutta eipäs raivannutkaan kun motivaatio ja aika loppui) motokuskin hoputtaessa vauhtia "seljän takana" ja vaatteiden jo kastuttua luullen ettei tämä pahemmaksi muutu kunnes saha "hyytyy". Siinä tilanteessa märissä ja jäätyneissä vaatteissa sormien palellessa sahan kanssa taistellessa selviää lähes kaikki negatiiviset asiat talvikaudesta  "metsurille".

Ja se lumi... Suuria ylispuita poistettaessa moottorisahahakkuulla ei puissa oleva lumi ole mikään kauhean paha asia. Tietynlaisissa ensiharvennus- tai verhopuunpoistohakkuissa se on oikea riesa  jos poistettava puusto sijaitsee tiheässä kuusitaimikossa.

Mutta kun sitä on maassakin. 60 senttimetrin lumessa työskentely päivän ajan on työlästä ja tuotos laskee, motivaatio laskee ja tili vähenee.Jokainen metsuri tietää sen työn kovuuden ja turhauttavuuden kun talsii polvia myöten lumessa puun tyvelle, kaataa puun ja kaaduttuaan  puu uppoaa osittain lumen alle. Karsi ja apteeraa sitä siinä sitten...

Ja se pakkanen. Kun on kylmää niin on kylmää ja pakkasen riesoista yksi oleellisimmista on auton käyntiinlähtö työpäivän jälkeen metsänreunasta jos autossa ei ole webastoa.

TUULI

Jos tuulee liikaa tai tuulee huonoon suuntaan niin hakkuusta ei tule mitään puiden kaatuessa vääriin suuntiin ja ainoa kaatosuunta muodostuu tuulenmukaiseksi.

JA PIMEYS

Pimeimpään aikaa  aamulla on pimeää töihin mennessä,  pimeää töistä poistullessa ja työpäivänpituus ja mahdollinen työntekoaika rajoittuu.

METSURI VOI TODETA:

Sää ja olosuhteet ovat huonot.. sataa, hellettä, liikaa pakkasta, liikaa lunta/lunta puissa, tuulee liikaa tai väärästä suunnasta, ampiaisia, paarmoja, jne...

Metsuri on niitä ammatteja joissa on "luonnon ja sään  armoilla". Vaikka on kuinka kova metsuri niin luonto on aina kovempi. Tarpeeksi kun tuulee niin vastatuuleen ei puu kaadu vaikka tekis mitä. Pakkasten koventuessa jossain vaiheessa tule mielekkkään työnteon pakkasraja vastaan ja joskus on niin kylmää ettei siellä pysty kerta kaikkiaan työskentelemään. Samoin 30 asteen helteessä työskentely on useimmille ihmisille inhimillisen ylärajoilla. Luonto on aina kovempi ja armottomampi.

Mutta ei totuus ole näin karu. Hyviä työpäiviä  (sopiva lämpötilä, ei sadetta, ei lunta, valoisa aika) sään ja olosuhteiden mukaan voi olla paljonkin riippuen vuodesta. Varusteet ovat aikojen saatossa kehittyneet ja tehneet työstä inhimillisempää.

Ja mikä tärkeintä ja korostuu yrittäjämetsureilla... vapaus... Olet vapaa seinien rajoittamasta  "vankilasta" nimeltä työpaikka. Olet vapaa 7-16 rytmistä ja voit säätilan ja valoisuuden huomioiden valikoida mieluisen ajan milloin teet töitä itsellesi parhaiten sopiviin aikoihin ja tuntimääriin."Luontoa" ei voi´kukaan voittaa. "Luonto" on  kovempi kuin yksikään ihminen riippumatta varusteista ja fyysisistä ominaisuuksista. Hyvillä varusteilla, sopivilla eväillä, huomioimalla olosuhteet ja valitsemalla työskentelyajankohdan sen kanssa tulee kyllä toimeen.

 

Vastaus otsikon kysymykseen että onko sää  huono aina metsurille: Vaikka väliltä siltä tuntuukin niin vastaus on että ei ole.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pulkkisenpen kuva
Pentti Pulkkinen

Pari vuotta sitten seurasin erään metsäpalveluyrittäjän ja hänen miestensä raivaustyötä metsähallituksen mailla. Heinä-elokuun vaihteessa oltiin selvästi hellelukemissa. Ei näyttänyt tahtia haittaavan. Lähtivät aamuviideltä, pitivät pn kolmen tunnin siestan 10-13 ja sitten jatkoivat klo 19.00. Siis kymmenen tunnin päiviä viikon tunnit olivätkin täynnä jo torstaina puolen päivän jälkeen. Välillä tuli vettä tosi rankast. Pojat sanoivat että se on oikeastaan parempi keli. Sade ikäänkuin virkistää. Niinhän maratoonaritkin tekevät juoksevat suihkun alta, joten uskon sen, Sinä vuonna oli tosi paljon hirvikärpäsiä. Majoitin heitä ja majapaikkaanki tuli niin paljon heidän vaatteissaan hirvikärpäsiä että hirvitti. Pojat väittivät että hirvikärpäsiinkin tottuu kun ei rupea niitä hätistelemään.

Itse teen jonkunverran harrastuksenani metsätöitä. Kesällä on ihan kiva, ei helle eikä pieni sade haittaa. Hirvikärpäsiin en tahdo tottua. Kun lunta on yli 30 cm en viitsi lähteä urrimaan.

Tämmöisiä kokemuksia tästä aiheesta. Luulen että jos liian paljon taivaalle tähyilee, työt jää tekemättä.

Puheenaiheeseen liittyvää